Как се прави онлайн чекиране (online check-in) за полети

Преди навлизането на технологиите в ежедневието ни, закупуването на самолетен билет и регистрацията за полет отнемаха значително повече време. Сега този процес е сведен до минимум. Купуването на билет и регистрацията за полет може да се направи с няколко клика на мишката на компютъра.  Днес почти всички самолетни билети са електронни, а регистрацията за полет или т.нар. онлайн чекиране (online check-in) придобива все по-широка приложимост.

Как се прави онлайн чекиране (online check-in) за полети

Онлайн чекиране е регистрация чрез интернет на пътник за конкретен полет. Регистрацията се прави на уебсайта на авиопревозвача, а пътникът получава на имейла си бордна карта, която трябва да носи разпечатана със себе си на летището. В случай, че не го направи, може да бъде таксуван между 20 и 60 евро  за това, че разпечатването става на летището.  При някои авиокомпании (предимно нискобюджетните), онлайн чекирането е задължително.

Как се прави онлайн чекиране (online check-in)

Много често линк за регистрация има в самия електронен билет. Когато такъв обаче няма, на уебстраницата на авиокомпанията в прозореца „чекиране“ ще намерите формата за онлайн чекиране, където е необходимо да въведете номера на резервацията си (booking reference – комбинация от 6 букви и цифри), отбелязан горе вдясно в електронния билет, или да въведете номера на билета ( ticket number – 13 или 14 цифрен), намиращ се най-отдолу в електронния билет. Ако пътуването е с прекачване, можете да се регистрирате и за двата полета. В зависимост от авиопревозвача, по време на онлайн чекирането можете да избирате от схемата на свободните места предпочитаното от вас място и то може да бъде променено, ако размислите. Чекирането е успешно, ако сте получили на посочения от вас имейл бордна карта. Онлайн чекиране за полети може да се прави 30 дни преди полета до 2 часа преди излитането на самолета, като имайте предвид, че това време е различно при всеки авиопревозвач.

Как се прави онлайн чекиране (online check-in) за полети

Ако пътувате само с ръчен багаж, с разпечатаната бордна карта отивате директно на контрола за сигурност и входа към борда на самолета минимум 30-40 мин. преди излитане (при различните авиопревозвачи времето е различно). Ако носите багаж, който ще пътува в багажното отделение, на летището трябва да го регистрирате на гишето „baggage deposit” или на гишето за регистрация (check-in).

 

Обадете се сега