Как да си купим по-евтин самолетен билет

Самолетен билет може да се закупи от авиокомпания (на каса или онлайн през уебсайта на компанията), от туристическа компания или агенция, предлагаща самолетни билети за повечето авиопревозвачи – онлайн или в офис. Имайте предвид, че агенциите, продаващи самолетни билети, не винаги посочват на сайта крайната цена на билета. Затова преди покупката на самолетен билет внимателно прочетете условията на продажбата.

Как да си купим по-евтин самолетен билет

Как да си купим по-евтин самолетен билет

Преди да купите билет, трябва да решите кое е по-важно – да спестите пари, да излитате и кацате в удобно време или например да пътувате с комфорт. Ранните и късните полети обикновено са по-евтини, по-евтин самолетен билет може да се закупи за началото или края на сезона, например летния.  Друг вариант да се сдобиете с по-евтин самолетен билет, е да го закупите по-рано – поне месец преди полета.

Каква е разликата в цената между икономична, бизнес и първа класа

За един и същ полет авиокомпаниите могат да предлагат билети от няколко категории: икономична, бизнес и първа класа. От класата зависи типа обслужване по време на полет. Разликата между тях е в цената, която се определя от условията и местоположението на седалката в самолета, а също така и от набора на стандартни услуги. Бизнес и първа класа няма във всички самолети.

Икономична класа 

Билетите за икономична класа са най-достъпни като цена. Тази класа заема по-голямата част от салона на самолета. Удобствата и набора от услуги зависят от превозвача и типа самолет. Обикновено от цената зависи налага ли се допълнително заплащане за багаж, дали е възможно да се обменя или възстановява билет, колко бонус мили получавате за полета, имате ли възможност да избирате място при покупката на билет. Понякога по-скъпите билети в тази класа ви позволяват да се настаните на по-удобни места в салона на самолета.

Бизнес класа

Седалките на бизнес класа са разположени зад кабината на самолета, където шумът от моторите е по-малък. Поради по-големия комфорт (по-широки седалки, по-богато меню и др.) цената на билета е по-висока от цената на билета в икономична класа. Билетите за бизнес класа дават предимства и извън самолета. Например, пасажерите могат безплатно да превозват повече багаж. И при връщане или обмяна на билета, глобите за бизнес класа са минимални или няма такива.

Първа класа

Това е най-високата класа, която авиокомпаниите предлагат на пасажерите си. Тази класа е предпочитана от онези, за които спокойствието и комфортът имат голямо значение. Това удобство неминуемо се отразява на цената – билетите за първа класа са значително (в 4-5 пъти) по-скъпи от билетите за икономична класа. При закупен самолетен билет за първа класа, вие не подлежите на глоба при промяна на датите на пътуване или при отказ от билета. В този случай ще ви бъде възстановена пълната стойност на билета.

Понякога авиокомпаниите предлагат билети за междинни класи – например, икономична комфортна класа, допълнителна икономична класа и т.нат. Обикновено това е просто маркетингов ход – разликата в термините може да бъде минимална, а в цената – много значима.

Обадете се сега